HTML

> Poltár (polvax.hu)

FÜGGETLEN KÖZÉLETI KLUB

> Helyszín

Wesley János Lelkészképző Főiskola
Budapest, VIII. kerületi Dankó u. 11.

> Segítség

Nagyon kérem, ha megteheted, - cégeden keresztül vagy magánszemélyként - segítsd az egykori POLVAX klub házigazdája, Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületét! Elsősorban pénzadománnyal:
(IBAN: HU26) 
10400140-00026699-00000006
A kedvezményezett neve, címe:
Oltalom Karitatív Egyesület, 1086 Budapest, Dankó u. 9.
(K&H Bank Zrt., 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
Vagy Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség:
(IBAN: HU71)
11763086-15996886-00000000
(OTP Bank Nyrt. – 1051 Budapest, Nádor u. 16.)
Az egyéb természetbeni adományokat (ruha, tartós élelmiszer stb. ) is szívesen fogadják 24 órás ügyeletükön a Dankó u. 15. sz. alatt.

 

> Impresszum

 

Info: Szentirmay László

Tel: 235-0317

mail@polvax.hu

Szerk: Halász Géza

> Mobilinternet

Január 30-án vendégünk az MNB éléről búcsúzó Simor András

simor.jpg

Január 30-án, szerdán este 19,00-kor a Wesley János Főiskolán lesz a félév nyitó estje, Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank most leköszönő elnökével.

"A Fidesz által vezetett kormányok nem avatkoznak be a jegybank életébe. Annak idején voltak vitáink Surányi Györggyel is, aki felajánlotta lemondását, amit nem fogadtam el. Simor András is ki fogja tölteni a mandátumát" - ezzel a kijelentéssel lepte meg hallgatóságát tavaly decemberben Brüsszelben, az Európai Unió csúcstalálkozója után Orbán Viktor miniszterelnök.
Ez azért nem olyan egyszerű. A második Orbán-kormány már megalakulása után megvonta Simor Andrástól a bizalmat, a becsületébe gázolt. Simor ténykedését parlamenti vizsgálóbizottságok firtatták, a koncepcióhoz illő eredményt produkálva. A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága élére Orbán Vikor Járai Zsigmondot nevezte ki, aki az ügyészséget óhajtotta bevetni ellene. Nem kímélte őt a jegybank könyvvizsgálója, az Állami Számvevőszék sem.
Megpróbálták megpuccsolni Simor Andrást az új jegybanktörvénnyel és az úgynevezett átmeneti rendelkezésekkel, ám ezt az Európai Központi Bank az EU-IMF-párossal karöltve megakadályozta. Végül a hét fős Monetáris Tanács négy kormányközeli kinevezettje fordult a jegybanki vezetők ellen, átvéve a kamatpolitika irányítását Simor és a két alelnök ellenében. Más hatásköröket is szánt volna a Monetáris Tanácsnak a törvényjavaslat, gyengítve a jegybanki menedzsmentet, de ezeket a passzusokat a nemzetközi szervezetek kilőtték.
Most pedig folyik a találgatás, ki lesz Simor András utódja. Az elvárásokat Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már ismertette. E feltételeknek öntudatos, a szakmát profi szinten ismerő pénzügyes aligha tehet eleget. A forint máris gyengülő pályára került. Mi lesz vele? És mi lesz a jegybankkal, a monetáris politikával, az árakkal? Hozzá mer-e nyúlni a kormány által javasolt új elnök a devizatartalékokhoz? Monetáris eszközökkel növekvő pályára lehet-e állítani a gazdaságot? Megroppan-e a bankszektor, tovább csökken-e a befektetők amúgy is megrendült bizalma, felgyorsul-e a tőke kimenekítése? Hova vezethet mindez?

Ezekről és más aktuális kérdésekről beszélgetünk Simor Andrással a moderátor, Farkas Zoltán segítségével a január 30-i klubesten.



simor2.jpgSimor András, az MNB elnöke

1954-ben Budapesten született, 1976-ban végzett a Közgáz makro-külker szakán, s első munkahelye az MNB volt. 3 év után londoni leányvállalatához került, ahol (a thatcheri privatizáció idején) 6 évet töltött, elsősorban váltóügyekkel foglalkozott, majd a rendszerváltásig a nemzetközi osztály helyettes vezetőjeként dolgozott.
1989-ben az egyik első brókercég, a Creditanstalt Értékpapír Rt. vezérigazgatója lett, e cég szervezte meg a legnagyobb tőzsdére viteleket (OTP, MOL, MATÁV, Richter). 8 év után a tulajdonos CA IB Investbank ügyvezető elnöke lett Bécsben, hogy levezényelje a Bank Austria befektetési bankjával történő összeolvadást a régióban. 1998-ban hazatért és a Budapesti Értéktőzsde elnökévé választották (2002-ig).
1999-től a Deloitte (Touche Tohmatsu) könyvvizsgáló és tanácsadó magyar leányvállalatának vezetője (elnök-vezérigazgató) volt, amikor is 2007 februárjában 6 évre kinevezték az MNB elnökének. 2009-ben a Global Finance Magazine a világ legjobb jegybank elnökeit sorolva az elsők között említette, az Euromoney szaklap pedig 2010-ben az év jegybankárának választotta a felzárkózó európai régióban.


Nagyon kérem, ha megteheted, - cégeden keresztül vagy magánszemélyként - a karácsony közeledtével segítsd házigazdánk, Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületét! Elsősorban pénzadománnyal: (IBAN: HU26) 10400140-00026699-00000006

A kedvezményezett neve, címe: Oltalom Karitatív Egyesület, 1086 Budapest, Dankó u. 9. (K&H Bank Zrt., 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)

Az egyéb természetbeni adományokat (ruha, tartós élelmiszer stb) is szívesen fogadják 24 órás ügyeletükön a Dankó u. 15. sz. alatt.


Tehát szeretettel várunk minden érdeklődőt január 30-án, szerdán 18,45-kor a Dankó u. 11-ben, a Wesley János Főiskolán. (A térképet lásd a honlapon: www.polvax.hu !)

Terveink között szerepel Lengyel László meghívása, a megbetegedése miatt elmaradt beszélgetés Várszegi Asztrikkal, és továbbra is várom véleményeteket, javaslataitokat.

Üdvözlettel:

Szentirmay László
(Irma)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polvax.blog.hu/api/trackback/id/tr175018426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása