HTML

> Poltár (polvax.hu)

FÜGGETLEN KÖZÉLETI KLUB

> Helyszín

Wesley János Lelkészképző Főiskola
Budapest, VIII. kerületi Dankó u. 11.

> Segítség

Nagyon kérem, ha megteheted, - cégeden keresztül vagy magánszemélyként - segítsd az egykori POLVAX klub házigazdája, Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületét! Elsősorban pénzadománnyal:
(IBAN: HU26) 
10400140-00026699-00000006
A kedvezményezett neve, címe:
Oltalom Karitatív Egyesület, 1086 Budapest, Dankó u. 9.
(K&H Bank Zrt., 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
Vagy Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség:
(IBAN: HU71)
11763086-15996886-00000000
(OTP Bank Nyrt. – 1051 Budapest, Nádor u. 16.)
Az egyéb természetbeni adományokat (ruha, tartós élelmiszer stb. ) is szívesen fogadják 24 órás ügyeletükön a Dankó u. 15. sz. alatt.

 

> Impresszum

 

Info: Szentirmay László

Tel: 235-0317

mail@polvax.hu

Szerk: Halász Géza

> Mobilinternet

Vendégünk volt: Majtényi László


fg-harman-1.JPGTényárnyaló tányérnyalók

(avagy: a falra hányt borsó kis repedéseket okozhat...)

A volt ombudsman kis történelmi összefoglalójában találóan fejtette ki, hogy történelmünk 1526 óta egy folyamatos roncsderbi, amelyben punnyad az élet, s csak rövid időre mérhető a pozitív korszak: a Rákóczi-szabadságharc idejére, 1848-ra, a kiegyezés időszakára és a rendszerváltást követő 20 évre. A kérdésre, hogy tevékenységük nem szélmalomharc-e, elmondta, hogy Eötvös Károly Közpolitikai Intézete nehéz anyagi helyzetben van: a kormányzat nem támogatja a civil kezdeményezéseket, a Norvég Alaptól és magánszemélyektől kapnak nagyon keveset, s az ellenzék ugyan figyel tevékenységükre, de nincs benne sok köszönet. Pedig mindenkinek el kéne döntenie, hogy (Petri Györgyöt idézve) "tényárnyaló tányérnyalóként" akar-e közreműködni az ún. "Nemzeti Együttműködés Rendszerében". Mint hangsúlyozta: vissza kellene térnünk az 1989-es alkotmányos alapokhoz, annak ellenére, hogy az utolsó jogállami szövegen is túllépett az idő. Alkotmányos jobboldal létezik ugyan - sajnos csak személyeiben - de nincs összefogó szervezete, persze az alkotmányos baloldal is olyan, amilyen... Tájékozott moderátorunk,Domány András rá is kérdezett erre, illetve, hogy miért tartja "hullafoltosnak" az Alkotmánybíróságot? Majtényi részletesen kifejtette, hogy ami van, azt nem tartja alkotmányosságnak, s ha ő az Alkotmánybíróság tagja lett volna, s a jogköröket elkezdték volna csorbítani, ő azonnal lemondott volna. Ahogy 2008-as megválasztása után másfél évvel rögtön lemondott az Országos Rádió és Televízió Testület éléről, amikor a szocik és a fideszesek egymás között lemutyizták a rádiófrekvenciákat. A jogtudós emlékeztetett rá: Vörös Imre volt alkotmánybíró erősen bírálja a kialakult új rendszert, és néha finom kritikát hallani Sólyom Lászlótól is - ahelyett hogy mindenki hallhatóan verné az asztalt... A moderátor szóba hozta az intézményesített korrupció ellen létrehozott Igazmondó Alapítványát is, amelyet elsősorban Juhász Péter fémjelez. A jelenlegi viszonyok miatt sokakban fölmerült a választási rendszer bojkottja, amelyet a manipulált tavalyi önkormányzati választás esetében egyértelműen indokoltnak tartott volna.  
  Az Orbán-rendszer minősítésével kapcsolatban kijelentette, hogy viszolyog a (Magyar Bálinték által hangoztatott) "maffiaállam" kifejezéstől, hiszen szerinte minden államban van ilyen hajlam, s ezért tartja találóbbnak a bibói "dúvadállam" minősítést. Illetve egyszer azt mondta, hogy ez "dikt.", vagyis még nem teljesen diktatúra. S idézte az említett Bibót, aki szerint morális alapok nélkül nem maradhat fenn egy rendszer, s rámutatott: a mostani felélte morális alapjait, és így remélhetőleg sokáig nem tartható fenn. S ezért is fontos védeni a még meglévő autonómiákat.
   Szóba került nagyrabecsülése a nemrég elhunyt Göncz Árpád iránt, mint frappánsan fogalmazott: ő 'kisképű' volt, 'lennhéjázott' és 'lent hordta az orrát'... Befejezésül ismét szóba került, hogy érdemes-e ilyen nehéz körülmények között szélmalomharcot folytatnia, mire azt mondta: ha egyszer majd dédunokája megkérdezi, hogy "és te mit csináltál akkoriban?", erre azt válaszolja, hogy "legalább megpróbáltam..."

Mártonffy Dániel
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polvax.blog.hu/api/trackback/id/tr508169018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása