HTML

> Poltár (polvax.hu)

FÜGGETLEN KÖZÉLETI KLUB

> Helyszín

Wesley János Lelkészképző Főiskola
Budapest, VIII. kerületi Dankó u. 11.

> Segítség

Nagyon kérem, ha megteheted, - cégeden keresztül vagy magánszemélyként - segítsd az egykori POLVAX klub házigazdája, Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületét! Elsősorban pénzadománnyal:
(IBAN: HU26) 
10400140-00026699-00000006
A kedvezményezett neve, címe:
Oltalom Karitatív Egyesület, 1086 Budapest, Dankó u. 9.
(K&H Bank Zrt., 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
Vagy Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség:
(IBAN: HU71)
11763086-15996886-00000000
(OTP Bank Nyrt. – 1051 Budapest, Nádor u. 16.)
Az egyéb természetbeni adományokat (ruha, tartós élelmiszer stb. ) is szívesen fogadják 24 órás ügyeletükön a Dankó u. 15. sz. alatt.

 

> Impresszum

 

Info: Szentirmay László

Tel: 235-0317

mail@polvax.hu

Szerk: Halász Géza

> Mobilinternet

Sárközy Tamás február 29-én / előtte: St. Martin koncertje

Már a "régi" POLVAX idején is az egyik legizgalmasabb, legjobb hangulatú beszélgetést vele folytattuk, s éppen aznap jelenik meg érdekes könyve: Magyarország kormányzása 1978-2012 (A szoft diktatúra kormányzásától az újkapitalista konfliktusos demokrácia kormányzásán át a fülkeforradalom vezérdemokráciájának kormányzásáig)



Tőle kérdezzük (például):
Emlékeztet-e a kádári szoft diktatúrára a mostani vezérdemokrácia - és viszont?
Elképzelhető-e valaha fülke-ellenforradalom?
E könyv megírása során miért lépett ki több évtizede megszokott jogtudósi jelmezéből?
Milyen gátlást kellett leküzdenie, hogy megírja kor- és pályatársai személyes arcképcsarnokát, Antall Józseftől
Gyurcsány Ferencig? Nem túl elnéző-e Torgyán Józseffel, amikor "mikszáthi világból visszamaradt politikusként" jellemzi? Meddig képes Orbán-Akela elejteni az őzbakot?
Van-e pártsemlegesség, avagy hova álljanak a belgák?
Jogtudósként és családtagként mit szól a Merkozyzmushoz?


 

A könyv megjelenése alkalmából jelent meg elemzése a Világgazdaságban (február 3-án):


Hat fejeztben részletesen elemzi az ide vezető helyzetet, és tesz javaslatot a legfontosabb teendőkre: 1. A "demokratikus düh" államszervezetének bomlása / 2. A 2010 utáni változtatás indokoltsága / 3. A túlhajtások / 4. Az alaptörvény problémája / 5. A korrigálandó intézmények / 6. A fair play követelménye, kiegyensúlyozott kormányzati stílus


"Szerintem a túlhajtások lefaragására jogállami szempontból elsősorban az alábbi intézmények területén van szükség:
A.) Vissza kell állítani az Alkotmánybíróság normakontrolljának korlátlanságát.
B.) A bíróságiönkormányzat túlzásainak megszüntetése helyes és az is összefér az európai jogi kultúrával, ha a bíráskodás szakmai irányítása és az igazságügyi igazgatás egymástól elválik, és az igazságügyi igazgatásra az Országgyűlés alatt a Kormánytól elkülönülő, önálló szerv, az Országos Bírósági Hivatal jön létre.
C.) Ombudsmani rendszer kell, de egységes vezetés alatt álló alapjogi biztosi szervezet is be tudja tölteni ezt a feladatkört, nem kötelező önállósult szakombudsmanok működése. D.) A média-felügyelet kiterjesztése az írott sajtóra és az internetes médiumokra helyes volt, más kérdés - erre az Alkotmánybíróság már rámutatott - hogy az egységesítés differenciálatlanul történt. Ugyanakkor szerintem helytelen a hírközlés és a média-felügyelet egységes szervezetben való ellátása. A hírközlés kormányzati feladat, a média-felügyelet - éppen a sajtószabadság és a médiapluralizmus érdekében - a kormányzati tevékenységtől elválasztandó. E.) Az Országgyűlés házszabályából ki kell venni azokat a rendelkezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy adott esetben a kormánytöbbség vita nélkül tudjon elfogadni törvényeket. Az amúgy is rendkívül gyenge parlamenti ellenzék "szólásszabadságának" biztosítása aligha fékezi a hatékony kormányzást. Be kell fejezni a jogbiztonságot sértő frakciótörvénykezést, a jogalkotási felelőtlenséget - a jogalkotási törvényt a parlamenti képviselőknek is be kell tartaniuk, a képviselői törvénykezdeményezési joggal ne lehessen intézményesen visszaélni."

 
     A francia elnök távoli rokona, Nagybocsai Bocsai Sárközy Tamás Ottó Gyula József néven született 1940-ben. Neves mérnök édesapja, aki 1954-ben még Kossuth-díjat is kapott, a kitelepítéstől sikeresen megmenthette apósát, akit még a 10-es években a Ritz konszern küldött Budapestre. Így nem véletlen, hogy Tamás gyerekkorában a Ritz, az Astoria és a Nemzeti Szállodában lakott... Polgári származású és habitusú édesapjáról halála után a Betonútépítőnél szocialista brigádot is elneveztek...
    1963-ban szerzett jogi diplomát az ELTE-n. 1969 óta kutató az Akadémia Jogtudományi Intézetében, jelenleg kutató professzor. 1972 óta tanít a Közgázon. 1978-ban lett az állam- és jogtudományok doktora, majd 1979 óta egyetemi tanár. 2011-től a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Üzleti Jogi tanszékének professzora. 1987-1990 között "kölcsönben" a kormánynál dolgozott, volt igazságügyminiszter-helyettes, deregulációs kormánybiztos. 2004-2005-ben a kormányzás modernizációs munkát vezette kormánybiztosként. A társasági törvény kodifikációs bizottságának vezetője. Jelenleg a Magyar Jogász Egylet elnöke. 1985-ben Állami díjat kapott. 2009-ben a Prima Primissima közönségdíját.

Előműsor: 19,oo-tól St. Martin koncertje

    Az eMeRTon-díjas Szentmártony Imre 1965-ben született. A zenével a trombitán keresztül ismerkedett meg, majd 18 évesen váltott szaxofonra, s azóta is ez a kedvenc hangszere, de mellette megtanult pánsípon is játszani. Ahogy hivatalos honlapján ( www.stmartin.hu ) fogalmaz, nem bírja a kötöttségeket és minden érdekli. Különböző zenekarokban játszott, itthon, külföldön, éjszakai lokálokban, világjáró luxushajón...
    Magyarországon 1994-ben jelent meg első lemeze St. Martin 1 címmel. Ugyanebben az évben Malajziában is kiadták, s rögtön aranylemez lett. Világhírű zenészekkel találkozott Kuala Lumpurban, ahová meghívást kapott majd közös lemezkészítésre is sor került, Sax for Lovers címmel. 2004-ben eMeRTon-díjat kapott: az év hangszeres szólistája lett. Rendszeresen fellép hazai és külföldi koncertpódiumokon. Az utóbbi években nyaranta nagysikerű koncerteket ad az Aggteleki cseppkőbarlang különleges akusztikájú nagytermében is.

Tehát szeretettel várunk minden érdeklődőt február 29-én, szerdán 19,oo-kor a Horánszky u. 20-ban (az egykori Makarenko kolesz dísztermében).

Továbbra is várjuk javaslataitokat a következő klubestek témáira és vendégeire.
 
Üdvözlettel:
Szentirmay László
(Irma)

P.S.: A tavaly áprilisban újraindított POLVAX klubot eddig a Neoprimitív többi tagjának közreműködésével szerveztük, de a jövőben nélkülük, kérésükre új néven történik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polvax.blog.hu/api/trackback/id/tr254104285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása