HTML

> Poltár (polvax.hu)

FÜGGETLEN KÖZÉLETI KLUB

> Helyszín

Wesley János Lelkészképző Főiskola
Budapest, VIII. kerületi Dankó u. 11.

> Segítség

Nagyon kérem, ha megteheted, - cégeden keresztül vagy magánszemélyként - segítsd az egykori POLVAX klub házigazdája, Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületét! Elsősorban pénzadománnyal:
(IBAN: HU26) 
10400140-00026699-00000006
A kedvezményezett neve, címe:
Oltalom Karitatív Egyesület, 1086 Budapest, Dankó u. 9.
(K&H Bank Zrt., 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
Vagy Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség:
(IBAN: HU71)
11763086-15996886-00000000
(OTP Bank Nyrt. – 1051 Budapest, Nádor u. 16.)
Az egyéb természetbeni adományokat (ruha, tartós élelmiszer stb. ) is szívesen fogadják 24 órás ügyeletükön a Dankó u. 15. sz. alatt.

 

> Impresszum

 

Info: Szentirmay László

Tel: 235-0317

mail@polvax.hu

Szerk: Halász Géza

> Mobilinternet

Vendégünk volt M. André Goodfriend

vt-harman-1.jpgAz elmúlt év egyik leghangulatosabb beszélgetését élvezhette az a 160 érdeklődő, aki kiváncsi volt az André Goodfrienddel folytatott december 18-i beszélgetésre. Bajnai Gordon 2012. januárjában elsőként elkapott coming outja (280 fő) óta most voltak a legtöbben (még a galéria is tömve volt). A végén, - sőt gyakran közben is - felcsattanó taps bizonyította, hogy egy ízig-vérig profi, s ezen felül még jó humorú diplomata volt a vendégünk. Mindezt jól megalapozta a moderátor, a rendkívül tájékozott Zentai Péter gyakran provokáló stílusa (pl. a nyitás: "fogadjunk, hogy önt két hónapon belül kiutasítják...", Lázár János szerint ön Haynauként viselkedik..."), amire mindig frappáns és elegáns válasz érkezett. Természetesen vastagon szóba került a korrupt magyar köztisztviselők kitiltási listája, de csak a naivak csalódhattak, ha arra gondoltak, hogy Goodfriend egyáltalán elmondja a neveket. 
  Nagy meglepetést, sőt gúnyos nevetést váltott ki, amikor hosszasan ecsetelte, hogy egy minapi nemzetközi korrupcióellenes konferencián milyen pozitív megnyilvánulásokat hallott Pintér Sándor belügyminisztertől és Polt Péter legfőbb ügyésztől is. Hozzátette: nevethetnek, de a miniszter valóban arról tartott előadást, hogy a kormány mit tesz a korrupció ellen. Rámutatott: jobb ha ezt kimondják, mintha nem mondanak semmit, hiszen ezt számon lehet kérni. A profi diplomata kincstári optimizmussal állapította meg: hisz abban, hogy ez a kormány képes lesz lépéseket tenni a korrupció ellen, amire hangos kacagás volt a válasz.vt-kituntetes-1a.jpg 
 Elgondolkodtatóak voltak viszont óvatos, de határozott szavai arról, hogy nem mondták ki, az Egyesült Államok tesz-e büntető szankciókat, ha Magyarországon nem változik a helyzet. És itt egyértelműen sorolta fel azokat az elemeket, amelyek lehetővé teszik a korrupció virágzását: az átláthatóság hiányát, a civil társadalom szerepének leértékelődését, a civil társadalom megfélemlítését, a sajtó kontrollját, a hatósági körök centralizálását, az ellenőrzés eltávolítását, a fékek és ellensúlyok hiányát. Mint mondta, Obama elnök nem véletlenül hangsúlyozta a civil társadalom fontosságát. S itt szóba került a polgári társadalom-, a civil szféra-, így a Norvég Alap megfélemlítése, a médiatörvény, a tendenciózus reklámadó, amely elsősorban az RTL tévét érinti, az Origo szerkesztőinek félreállítása. 
  Hangsúlyozta, hogy egy ilyen légkörben a korrupció virágzik és ez destabilizálja a társadalmat. Magyarország olyan ponton áll, hogy el kell dőlnie, képes-e megváltozni, mert ha ezek a tendenciák folytatódnak, a helyzet egyre nehezebbé válik. Ő mindenesetre optimista ez ügyben. kgy-kituntetessel1.jpgNagy nevetést váltott ki válasza, amikor megkérdezték, miért pont hat embert tiltottak ki, hiszen ennél jóval több kormánytisztviselő lehet érintve a korrupcióban, mire azt mondta: valahol csak el kellett kezdeni... Komolyra fordítva emlékeztetett rá, az Egyesült Államokban évente megnevezik a korrupcióban érintett köztisztviselőket, s legutóbb is több mint ezer ember neve került nyilvánosságra ezzel kapcsolatban.  
  Igen diplomatikusan válaszolt arra a kérdésre, hogy az ellenzéki pártok mennyire vannak felkészülve az Orbán utáni helyzetre. A konkrét kritika helyett a saját országából vett negatív példát: a pártok az Egyesült Államokban is egymás ellen küzdenek és gyakran szem elől vesztik, hogyan működjenek együtt a nép érdekében. S hogy mikor szivároghatnak ki a mai politikai vezetők lehallgatott beszélgetései, arra lakonikus röviden csak annyit mondott: még a bizalmas információk is gyakran megjelennek az interneten...
  Hosszasan záporoztak a kérdések, s az ügyvivő állta a sarat. Rámutatott, hogy a nagykövetségnek kötelessége pontos képet festenie az országról, és elismerte, a nemzetközi sajtó tudósításai mellett nyilván jelentéseiknek is szerepük volt abban, hogy Barack Obama, Bill Clinton és John McCain is kritikusan nyilatkozott a magyar kormány lépéseiről. Arra a kérdésre, hogy mit lépne az Egyesült Államok, ha a Jobbik esetleg kormányzati pozícióba kerülne, Goodfriend elmondta, Libanonban sem volt könnyű helyzetük, amikor a Hezbollah kormányzati tényező lett... Megkérdezték, s konkrétan meg is nevezték a kormányfő tanácsadóját, hogy diplomata útlevéllel bejuthatnak-e a kitiltottak az Egyesült államokba. Az ügyvivő erre azt felelte, hogy nem az útlevél (diplomata vagy magán) a döntő, hanem a benne lévő vízum, s elismerte, hogy ha a kormány diplomata vízumot kér egy személynek, akkor bizony a tiltás nem vonatkozhat rá...
  André Goodfriend azt mondta, nem szereti, hogy ennyire a fókuszba került, de nagyra értékeli, hogy visszhangja van annak, amit mond. Elégedetten állapította meg, hogy magánemberként is kedvesen fogadják, sokszor megállítják és kezet ráznak vele az utcán, s reményét fejezte ki, hogy még több ideje lesz megismernie az országot, és többször tud vidékre utazni. 
  A tervezettnél hosszabbra nyúlt beszélgetés végén a házigazda megköszönve a kellemes estét, emlékeztetett rá, hogy Goodfriend nehéz damaszkuszi nagyköveti tevékenységéért megkapta a legmagasabb külügyi kitüntetést, és reményét fejezte ki, hogy egy következő magyar kormány hasonló magas elismerésben részesíti majd. Mindenesetre ő átadott neki egy - a szocialista időkből származó - "kiváló dolgozó" kitüntetést, amit Goodfriend nevetve fogadott el, s örömét fejezte ki, hogy van még humor Magyarországon...  

   Mártonffy Dániel

Itt láthatjátok Váradi Tamás további fotóit

Balra: Kincses Gyula fotója
Itt láthatjátok Kincses Gyula további fotóit

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://polvax.blog.hu/api/trackback/id/tr656997607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

- zu - · http://zu.hu 2014.12.21. 10:13:51

Goodfriend előadásában politikusoktól szokatlan volt - pedig mennyire fontos - annak az alapelvnek a hangoztatása, hogy ők (Amerika) nem a zéró összegű játékokban látják a konfliktusok megoldását, hanem az együttműködésen alapulóban, amelyben mindkét fél nyerhet. Annak idején döntéselméletben volt ezekről szó, és bár elsősorban a mikrogazdasági gyakorlatra kihegyezve tanultuk, sőt tanítottam is, érdemes minden konfliktushelyzet megoldásánál végiggondolni. Ennek a gondolkodásmódnak egyetlen "hibája", hogy mindkét félnek közös konfliktuskezelésben kellene gondolkodni. Sajnos legtöbbször az erősebb (vagy aki úgy hiszi, hogy erősebb) úgy gondolja, hogy többet nyer azzal, ha a másikat földbe döngöli.
süti beállítások módosítása