HTML

> Poltár (polvax.hu)

FÜGGETLEN KÖZÉLETI KLUB

> Helyszín

Wesley János Lelkészképző Főiskola
Budapest, VIII. kerületi Dankó u. 11.

> Segítség

Nagyon kérem, ha megteheted, - cégeden keresztül vagy magánszemélyként - segítsd az egykori POLVAX klub házigazdája, Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületét! Elsősorban pénzadománnyal:
(IBAN: HU26) 
10400140-00026699-00000006
A kedvezményezett neve, címe:
Oltalom Karitatív Egyesület, 1086 Budapest, Dankó u. 9.
(K&H Bank Zrt., 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
Vagy Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség:
(IBAN: HU71)
11763086-15996886-00000000
(OTP Bank Nyrt. – 1051 Budapest, Nádor u. 16.)
Az egyéb természetbeni adományokat (ruha, tartós élelmiszer stb. ) is szívesen fogadják 24 órás ügyeletükön a Dankó u. 15. sz. alatt.

 

> Impresszum

 

Info: Szentirmay László

Tel: 235-0317

mail@polvax.hu

Szerk: Halász Géza

> Mobilinternet

Vendégünk volt: Mesterházy Attila

Mesterházy Attila: a naiv optimista
 
Meglepően kevesen voltak kíváncsiak az MSZP elnökére, ami sok mindennek tudható be a politikai heróttól kezdve az elveszett illúziókig. Aki eljött, azt akarta megtudni, mennyire meggyőző a személyisége, s mennyire lehetne alkalmas egy reménybeli új kormány vezetésére. Az elején még kóstolgatta a közönséget, s elejtett egy-egy, a házi nagygyűléseire szánt megjegyzést ("el kell zavarni a felcsúti Maradonát!"), s csak a végére tudott némi személyes ízt beleadni mondanivalójába. Végül sokunkban maradt meg a kétely, valóban sikerülhet-e Bajnaival együtt meggyőzniük az ország többségét, hogy le tudják váltani Orbán Viktor rendszerét.
 
Mesterházy bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a legutóbbi időközi helyi választáson az ellenzék jelöltje a közvélemény-kutatási számoknál sokkal jobb eredményt ért el, mint mondta, jól működik az ajtótól-ajtóig kampány. A 2014-es választások megnyerésében bizakodva arra hívta fel a figyelmet, hogy fokozódik az elégedetlenség, a csalódottság, s remélhetőleg sikerül meggyőzni a ma még igen nagyszámú bizonytalan szavazót, és 2010-hez hasonlóan nagy aránya lesz a proteszt-szavazásnak. Ugyanakkor fel kell készülni egy a korábbiaknál is negatívabb kampány időszakra, amely az utolsó három hónapban leegyszerűsödik majd, s nem a szofisztikált értelmiségiekhez szól. A Jobbik és az LMP is a Fidesztől vesz el szavazatokat, s elképzelhető, hogy a május 25-i EU választáshoz képest a Fidesz előrehozza majd az országgyűlési választásokat. Dési János moderátor felhívta figyelmet arra, hogy a választási törvény módosításával sok csalásra nyílik lehetőség, s megkérdezte, van-e az MSZP-nek is "kubatov-listája" illetve sok aktivistája? Mesterházy kijelentette, csak legális listáik vannak, és egy éve készítik fel harmincezer aktivistájukat. Komoly hibának minősítette, hogy 8 év alatt nem sikerült egy korrekt médiát létrehozni, s ezzel a hátránnyal tervezik a kampányt.

mesterházy1.jpgElmondta, hogy már nemcsak a fővárosban, hanem Kelet-Magyarországon is jobban állnak, mint a Fidesz, hiszen ott kezdtek először építkezni. Az ellenzéki kerekasztalt sürgető kérdést Mesterházy gyorsan lesöpörte, hangoztatván, éppen ők sürgették már tavaly novemberben, hogy széles körűen, mindenkivel üljenek le, de Bajnai azt kérte, hogy ketten tárgyaljanak. Végig érződött, hogy az egyre többek által sürgetett általános összefogásnál fontosabbnak tartja a minél jobb pozíció megszerzését, s többször igyekezett áttolni ebben a felelősséget Bajnaira. Így azt hangoztatta, hogy ők le se ültek Gyurcsánnyal és a többiekkel, s nem adnának egyet sem a 106-ból kialkudott 31 egyéni helyükből. Bajnai kijelentésére, miszerint az Együtt meg akarja sokszorozni a pályakezdők fizetését és haza akarja hívni a többszáz ezer nyugatra távozott fiatalt, Mesterházy csak annyit mondott, nem fognak irreális ígéreteket tenni. Igyekezett rendesen kisebbíteni a Demokratikus Koalíció súlyát is, emlékeztetve, hogy 150 ezer biztos, tudatos szavazójukhoz képest az MSZP-nek majdnem 1,4 milliója van. Enyhébben fogalmazott Fodor Gáborról, de hozzátette, ő későn kezdte el szervezni pártját. Ugyancsak lekicsinylően beszélt Bokros Lajosról, rámutatva, hogy mozgalma csak papíron létezik, s bár elméletileg jókat mond, gyakorlatilag ugyanazt a politikát ismételgeti.

Dési János arra volt kíváncsi, hogy a baloldal remélhető győzelme esetén hogyan lehet majd visszacsinálni azt a sok antidemokratikus változtatást az alkotmányozástól kezdve a gazdaságon át egészen a kultúráig, az oktatásig? Az MSZP elnöke hangsúlyozta: nemcsak politikát, struktúrát is kell váltani, s újra ki kell alakítani egy konszenzusos demokratikus rendszert, ami persze könnyebben menne egy kétharmados győzelemmel. Ugyanakkor leszögezte, hogy Orbánnal, Simicskával nem lehet kiegyezni, bár a Fidesz szavazóknak érezniük kell majd, hogy nem akarják őket kirekeszteni. Egyetértőleg idézte Kis Jánost, hogy ki kell egyezni. Hozzátette, be kellene vonni leendő ellenzékét például a külpolitikába, az EU pénzek elosztásába, a fejlesztési tervek kidolgozásába, az energiapolitikába.  

mesterházy2.jpgNem igazán tartotta reálisnak a közvélemény-kutatási eredményeket, hiszen ezekből egyáltalán nem lehet lemérni, hogy mi is várható majd. Szkeptikusan említette, hogy vajon mennyire nőhet majd az Együtt mostani 7-8 %-a vagy éppen a DK 2 %-a, de üdvözölné, ha mindketten akár 12-12 %-ra nőnének, mert akkor ha megtartják az MSZP mostani 27 %-át, máris meglenne az abszolút többség, talán a kétharmad is.

Megkérdezték, mennyire változott meg az MSZP, mennyiben vonultak valóban háttérbe a régi arcok? Mesterházy rámutatott, teljesen kicserélték a vezetést, amelynek átlag életkora 36 év, s egy demokratikus elvek mentén irányított teljesen más párt jött létre.

Kérdésekre válaszolva elmondta, az őszödi kiszivárogtatás talán soha nem fog kiderülni, -/- hogy Gyurcsány egy tudatos forgatókönyv alapján akarta tőle visszaszerezni az MSZP-t, -/- hogy a Fidesz veresége esetén ismét kiviszik majd az embereket az utcára, és hogy ott állnak a párt "ifjú törökjei". Lázár, Navracsics, Rogán, -/- hogy nem tudni, milyen hatása lesz 2014-ben az erdélyi és vajdasági szavazóknak, de főleg a nyugaton dolgozó félmillió emigránsnak, családtagjainak, barátainak.

mesterházy3.jpgAmikor megkérdezték, hogy a hatalomváltás esetén mi lesz a bebetonozott emberekkel, Mesterházy sejtelmesen csak annyit mondott: vannak szép és kevésbé szép megoldások, de természetesen csak a demokratikus jogállamon belüli lépésekről lehet szó, de nem kell izgulni, a kreatív, tehetséges fiatal jogászok már dolgoznak rajta...

Mártonffy Dániel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polvax.blog.hu/api/trackback/id/tr675561544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása